Bramborové noky se špenátem a lososem

Ingredience:

Bramborové noky (domácí) – 4 porce

  • uvařené oloupané brambory – 500 g
  • vejce – 2-3 ks
  • hrubá mouka – 250 g
  • sůl
  • špenát listový
  • smetana 12% (lze vyzkoušet i smetanu rýžovou či sojóvou)

Losos restovaný

  • čerstvý losos
  • řepkový olej
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva

Příprava:

Uvařené a oloupané brambory nastrouháme, přidáme vejce, hrubou mouku, osolíme a vypracujeme těsto. Z těsta pak vytvoříme jednotlivé „hady“, z nichž odkrajujeme malé kostky noků. Noky dáme vařit do vroucí vody, povaříme cca 3 minuty a vyndáme (noky vyplavou na povrch).

Na pánvi dáme podusit listový špenát, který mírně podlijeme vodou. Špenát osolíme a opepříme, můžeme do něj přidat pro chuť curry koření. Špenát na závěr zalijeme trochou smetany.

Na pánvi necháme rozpálit řepkový olej. Lososa položíme na rozpálenou pánev a restujeme. Na závěr přípravy lososa osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou.