Články

Novinky a zajímavosti o zdravé výživě

Vliv stravy na střevní mikrobiom

Vliv stravy na střevní mikrobiom

Už kdysi Hippokrates prohlásil, že: „Zdravé střevo je kořenem veškerého zdraví“. Zkrátka to, co jíme, se odvíjí i na zdraví našich střev, na zdraví našeho mikrobiomu.

A co to vůbec ten mikrobiom je? Mikrobiom je skupina všech mikroorganismů ve střevě, v této skupině nacházíme různé bakterie, kvasinky, houby, viry… Pokud tyto mikroorganismy nejsou v rovnováze, spustí se v těle řada negativních procesů, jakési varování, že není něco v pořádku. Takový varovný signál může například přijít tehdy, když jsme nemocní. Mikrobiom zdravého člověka obsahuje až tisíce mikroorganismů, a pokud člověk léčí svou nemoc antibiotiky, může zase o několik tisíc mikroorganismů přijít. Proto se doporučuje při antibiotické léčbě zároveň dodávat probiotika pro potlačení nežádoucích účinků antibiotik.

Přirozenost mikrobiomu můžeme narušit i nevhodnou stravou

Nejvíce, na co bychom měli dbát, nejen kvůli zdraví našich střev, je pestrý jídelníček. Myslete hlavně na příjem vlákniny, který by se měl ideálně pohybovat od 25-30 g/den. Vlákninu najdete například v čerstvé zelenině a ovoci, v celozrnném pečivu, v luštěninách, ovesných vločkách, nebo v bramborách. Z tohoto důvodu je tedy výhodnější, pokud nahradíte bílé pečivo pečivem s obsahem semen nebo vloček, a místo kupovaného džusu si raději připravíte misku čerstvého ovoce. Snažte se zařazovat zeleninu ke každému pokrmu, pokud to jen půjde, a zařaďte do svého jídelníčku alespoň 1 x týdně luštěniny (čočka, cizrna, hrách, fazole).

Další potraviny, které jsou prospěšné pro zdraví střev, jsou ty s obsahem probiotik, jako je například bílý jogurt, kefír, podmáslí, acidofilní mléko či zrající sýry (ementál, gouda, mozzarella). Obecně se doporučuje zařadit do jídelníčku 2-3 porce denně mléčných výrobků, nejen právě kvůli tomuto benefitu (více informací v článku „Přehled mléčných výrobků a jejich benefity). Probiotika můžeme najít i ve fermentované zelenině (např. kysané zelí).

Omezte sladkosti a trvanlivé potraviny

Co byste v jídelníčku měli naopak omezit, je konzumace potravin s obsahem přidaných cukrů a vysokého množství tuků. Je vhodné omezit sladkosti, slanosti, trvanlivé pečivo, konzervované potraviny či trvanlivé uzeniny.

S tím souvisí i také technologická úprava potravin. Upřednostňujte vaření, dušení a pečení nad smažením. Pokud byste využili k tepelné úpravě potravin smažení, vybírejte olej, který je nejvhodnější ke smažení (nejvhodnější k této tepelné úpravě je řepkový olej, kvůli vysoké tepelné stabilitě, a z důvodu lepšího poměru nenasycených mastných kyselin: omega 3/omega 6).

Zaměřte se na konzumaci zdravých tuků s obsahem nenasycených mastných kyselin, ty nám totiž snižují riziko srdečně cévních onemocnění, zabraňují vysokému cholesterolu a vzniku obezity. Ty najdeme například v rybách, oříšcích (především vlašské ořechy, pekanové ořechy), nebo semínkách (chia semínka, lněná semínka).

Pozornost bychom měli věnovat konzumaci červeného masa, či syrového masa. Jejich častá konzumace není pro střeva prospěšná, a může zvyšovat riziko vzniku střevních nádorových onemocnění.

Kromě pestrého jídelníčku a vhodných potravin, by měl každý z nás, nejen pro své zdraví mikrobiomu, dodržovat pitný režim, a hlavně také pohybovou aktivitu.

Dejte si nejen něco dobrého, ale i výživově hodnotného, ať nečerpáte energii. Poté se běžte třeba proběhnout, nebo jen tak na procházku do lesa. Prospěje to nejen dobré náladě a pocitu, ale i Vašemu mikrobiomu.

Začnete žít zdravě

Potřebujete se s námi spojit? Chcete si domluvit schůzku? Nebo si jen nevíte s něčím rady? Kontaktujte nás a naši specialisté vám rádi pomohou.

Napište nám
Zavolejte nám

+420 725 548 789

Navštivte nás

Lékařský dům Géčko
České Vrbné 2403
České Budějovice 370 11

Úprava jídelníčku je při hubnutí důležitá, vhodný pravidelný pohyb účinek ještě znásobí. To je důvod k tomu navštívit naše:

Centrum pohybových aktivit