Články

Novinky a zajímavosti o zdravé výživě

Jsou umělá sladidla špatná?

Jsou umělá sladidla špatná?

Sladidla jsou umělé látky, které mají za úkol nahradit sladkou chuť cukru. Mezi jejich pozitivní vlastnosti patří nízká energetická hodnota a několikanásobně vyšší sladivost v porovnání s běžnými cukry. Těchto vlastností využívají výrobci u výrobků, které jsou označovány jako „light“, „zero sugar“ nebo jsou označovány štítkem „bez cukru“. V minulosti byla umělá sladidla spojována s rakovinou a mnohými dalšími nemocemi. Dnes již existují studie, které toto tvrzení vyvracejí.

Sladidla, která se na trhu používají se dělí na nekalorická a kalorická sladidla.

  • nekalorická sladidla – aspartam, acesulfam K, sukralóza, sacharin
  • kalorická sladidla neboli cukerné alkoholy – erythritol, xylitol, maltitol

Jak poznáme, že výrobek obsahuje umělá sladidla?

Ve složení výrobku bychom je našli pod označením E + trojmístné číslo. (například sacharin – E954). Řadí se totiž mezi přídatné látky, které musí být ve složení uvedeny. Jejich užívání schvaluje Evropský úřad pro bezpečnost potravin, který sladidla opakovaně testuje a schvaluje na základě dostatečného množství důvěryhodných studií. Sladidla můžeme stále častěji najít v nealkoholických nápojích bez cukru, „light“ jogurtech, zubních pastách, žvýkačkách nebo také v různých sportovních preparátech jako jsou například spalovače tuku nebo BCAA. Zároveň umělá sladidla můžeme najít ve stále populárnějších proteinových výrobcích. Problematiku proteinových výrobků budeme rozebírat v jednom z následujících článků.

Jaká jsou pozitiva umělých sladidel?

  • Nízká energetická hodnota, v těle se z větší části vůbec nevstřebávají a prochází trávicím traktem v nezměněné podobě. (Příklad CocaCola originál obsahuje 45 kcal/100 ml, CocaCola Zero obsahuje 0,2 kcal/100 ml.)
  • Často mají několikanásobně větší sladivost než cukr, proto jich stačí pouze malé množství a většinou i každodenní konzumací výrobků s umělými sladidly nepřekročíme stanovenou denní dávku sladidla.
  • Kombinací více druhů sladidel se snaží výrobci, co nejvíce přiblížit chuti cukru a minimalizovat tím tak rozdíl mezi výrobkem slazeným sladidlem a výrobkem původním (slazeným sacharózou).
  • Konzumace nepřispívá k tvorbě zubního kazu, konkrétně xylitol je schopný dokonce zabránit vzniku zubního kazu.

Jaká jsou negativa umělých sladidel?

  • Některá sladidla mají nepříjemnou kovovou pachuť, kterou se výrobci snaží zamaskovat nejrůznějšími příchutěmi.
  • Některá sladidla mají mírně projímavé účinky, které se při konzumaci většího množství mohou u citlivějších jedinců projevit. Určitě jste si na žvýkačkách všimli popisku „nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky“.
  • V současné době se objevují studie, které poukazují na negativní vliv umělých sladidel na naše střevní bakterie (mikrobiom), ale k definitivním závěrům je stále potřeba více studií na lidech.

Závěr, aneb jak ke sladidlům přistupovat

I přesto, že jsou umělá sladidla bezpečná a řádně testovaná, neměli bychom to s nimi přehánět. Je důležité je konzumovat v rozumném množství a nepřekračovat doporučené dávky. Nápoje slazené umělými sladily mohou být dobrým pomocníkem v redukční dietě, pokud pijeme slazené nápoje můžeme je těmito nahradit. Ale nezapomínejme, že nejlepším pitným režimem je především čistá voda. O pitném režimu najdete zajímavé články na webu.

Pokud by vás zajímala jednotlivá sladidla, dia výrobky nebo máte nějaké otázky, napište nám na e-mail: obezitologiecb@seznam.cz a my se pokusíme na ně v dalším článku odpovědět nebo pokračovat dalším zajímavým článkem.

Adéla Zemanová, studentka nutriční terapie a lektorka v CPA

Začnete žít zdravě

Potřebujete se s námi spojit? Chcete si domluvit schůzku? Nebo si jen nevíte s něčím rady? Kontaktujte nás a naši specialisté vám rádi pomohou.

Napište nám
Zavolejte nám

+420 725 548 789

Navštivte nás

Lékařský dům Géčko
České Vrbné 2403
České Budějovice 370 11

Úprava jídelníčku je při hubnutí důležitá, vhodný pravidelný pohyb účinek ještě znásobí. To je důvod k tomu navštívit naše:

Centrum pohybových aktivit