Články

Novinky a zajímavosti o zdravé výživě

Pitný režim – co je vhodné na pití při redukčním režimu? Kolik toho mám vypít?

Naše tělo je tvořeno z velké části vodou. Její obsah v lidském těle zdravého člověka dosahuje 50-60 % tělesné hmotnosti. Bez vody zkrátka nedovedeme žít a je nutné ji našemu tělu dostatečně doplňovat. Ne nadarmo je pitný režim základem potravinové pyramidy. Dostatečný příjem tekutin je velmi důležitý a je třeba je doplňovat v průběhu celého dne. Při nedostatečném pitném režimu se v prvních fázích může objevit mírná dehydratace, která se projevuje fyzickou a psychickou sníženou výkonností, bolestmi hlavy a únavou. Dlouhodobý nedostatek tekutin může vést k poruchám funkce ledvin či vzniku močových kamenů, k zácpě nebo bolestem hlavy, atd.

Co pít při redukčním režimu?

Jistě nikoho nepřekvapí, že na prvním místě bude jmenována voda. Máme tím na mysli vodu obyčejnou, neperlivou, klidně vodu z vodovodu. Pokud někdo odmítá vodu z kohoutku, můžeme nahradit pomocí balené neperlivé vody.

Dále do pitného režimu můžeme zařadit slabě mineralizované vody nebo čaje. Minerální vody vybíráme neslazené, bez příchutě a čaje se snažíme volit kvalitní a druhy čajů střídat. Lze vyzkoušet druhy zeleného, černého i ovocného čaje, které se dají sehnat sypané i sáčkové. Čaje se snažíme nesladit, ať necháme vyniknout jejich aroma i chuť.

Kávu při redukčním režimu nezakazujeme. Konzumace 3 šálků denně je v pořádku. Pouze dáváme přednost kávě kvalitní, neslazené, bez mléka. Pokud je někdo zvyklý pít kávu s mlékem, nemusí se této kombinace vzdávat z důvodu hubnutí.

Jak zpestřit pitný režim?

Pro zpestření můžeme zvolit například natrhané lístky máty, meduňky, bazalky. Z citrusových plodů můžeme do vody nakrájet citrony, pomeranče, limetky, grapefruit a využít můžeme i další druhy ovoce jako jahody, maliny, granátové jablko, kiwi. Ze zeleniny lze použít okurku či meloun. Takovéto domácí limonády se snažíme nesladit, a pokud cukr použijeme, tak se k němu chováme jako ke koření – použijeme tedy malé množství.

Tip! V létě můžete pomerančovou, melounovou nebo malinovou šťávu z ovoce (zeleniny) zmrazit a kostky zmrzlé šťávy můžeme vhodit do studené vody, kterou můžeme pro větší osvěžení volit i perlivou.

A co džusy? V mírném množství pro zpestření pitného režimu neuškodí. Zkuste ale použít menší množství kvalitního džusu (1 dcl) a větší množství vody (3-4 dcl). A nezapomínejte, zpestření neznamená pít takové nápoje dennodenně.

Kolik toho mám vypít za celý den?

Během dne bychom měli zařadit 7 porcí nápojů. 1 porce nápoje představuje přibližně 250-300 ml. Za den bychom měli vypít 1,5-2 l.

Do pitného režimu můžeme počítat i mléko, polévky, vodu obsaženou v zelenině a ovoci.

Jaké nápoje při redukci hmotnosti omezit?

Nevhodnými nápoji je široká škála limonád, slazených minerálek, ovocných šťáv, džusů, horkých ovocných nápojů, horkých čokolád, ochucených káv a cappuccin. Velké množství slazených nápojů, ale i alkoholu mohou redukci negativně ovlivňovat. Uvedené druhy těchto nápojů zařazujte v redukčním režimu příležitostně.

Začnete žít zdravě

Potřebujete se s námi spojit? Chcete si domluvit schůzku? Nebo si jen nevíte s něčím rady? Kontaktujte nás a naši specialisté vám rádi pomohou.

Napište nám
Zavolejte nám

+420 725 548 789

Navštivte nás

Lékařský dům Géčko
České Vrbné 2403
České Budějovice 370 11